Podkast Skolebibliotek

Studietur til Lund

Et rom med innsikt blir snart også podkast. I den anledning har jeg søkt inspirasjon i Sverige.

I vinter lyste Norsk Bibliotekforening Oslo ut frie stipend for faglig påfyll, som medlemmene kunne søke på. Det ga meg en ekstra dytt til å sette ideen min ut i live: Jeg vil lage en norsk podkast om skolebibliotek i videregående skole! Den skal hete Et rom med innsikt – en podkast om skolebibliotek. Jeg ønsket å reise på studietur til Lund i Sverige for å besøke de to skolebibliotekarene bak podkasten Flödet, Klara Önnerfält og Lotta Davidson-Bask. Samtidig ville jeg besøke min venn Sofia Malmberg og få et innblikk i hennes jobb som ansvarlig for skolebibliotektjenestene i btj. Alle disse tre har skrevet bøker om skolebibliotek som har vært viktige inspirasjonskilder for meg i mitt arbeid som skolebibliotekar. Stipendsøknaden min ble innvilget, og i forrige uke fikk jeg to intensive og lærerike dager sammen med noen av de mest engasjerte skolebibliotekarene jeg kjenner.

Btj

Sofia Malmberg har lang erfaring som skolebibliotekar, koordinator for skolebibliotek og fagbokforfatter, og hun vet hva som skal til for å skape gode skolebibliotek. Nå er hun ansatt i btj som «produktägare för skolbibliotek», og hun er en viktig ressurs for btjs satsing på tjenester rettet mot skolebibliotek. Btj kan på noen områder sammenlignes med Biblioteksentalen her i Norge. De katalogiserer bøker på ulike språk, drifter forskjellige digitale tjenester som for eksempel databasen ArtikelSøk, tilbyr kompetansehevende kurs for skolebibliotekarer, og arrangerer den årlige digitale konferansen Skolbibdagen, som vi i Oslo kommune fikk delta på i fjor høst.

Jeg fikk en omvisning hos btj og hilste på Sofias hyggelige kollegaer som villig ga meg et innblikk i de ulike oppgavene de holder på med. I tillegg hadde jeg et møte med produktsjefen deres, Mattias Persson, som ga meg en innføring i btjs historie og deres oppdrag. I tillegg snakket vi en hel del om likheter og forskjeller i skolebibliotekhverdagen mellom Sverige og Norge.

Podkasten Flödet

Jeg har lenge fulgt med på skolebibliotekpodkasten Flödet, laget av Lotta Davidson-Bask og Klara Önnerfält. De to er kollegaer ved Spyken gymnasieskola i Lund. En skole som minner om Elvebakken i antall elever og studieretninger. Sammen har de også skrevet boka Klaras och Lottas skolbibliotek – Ideer och förslag från Flödet. Klara og Lotta inviterer gjester i studio og diskuterer ulike aspekter ved arbeidet i skolebibliotek i Sverige. Den malen har jeg tenkt å følge når jeg skal i gang med min egen podkast. Da jeg tok kontakt for å spørre om jeg kunne komme på besøk, var de snare til å invitere meg som gjest i studio. Klara, Lotta og jeg er like opptatt av å tilby elevene våre gode bibliotektjenester, vekke leseinteressen deres og bidra til økt informasjonskompetanse, så praten gikk lett.

I Avsnitt 52 Skolbiblioteken i Norge fikk jeg være gjest hos Klara og Lotta

Siden Flödet har vært en viktig inspirasjonskilde for meg, inviterte jeg Klara og Lotta til å delta i min første podkastepisode, der de deler sine erfaringer om podkasting og hvordan det er å jobbe tett sammen med en venn. Episoden lanseres når jeg har fått alt på plass. Jeg lover å annonsere det nærmere. I mellomtiden kan dere høre samtalen vi hadde i Flödet.

Tusen takk til NBF Oslo som ga meg muligheten til å reise på studietur! Det ga meg akkurat den inspirasjonen jeg trengte for å komme i gang med Et rom med innsikt – en podkast om skolebibliotek. Vi høres snart!

4 kommentarer på “Studietur til Lund

 1. Gunvor Bolstad Rustad

  Så spennende! 🙂

  Liker

  • Ingrid

   Ja, det var veldig gøy! Jeg synes det er veldig morsomt å komme seg ut og se hvordan andre har det i sine skolebibliotek. Det er inspirerende!

   Liker

 2. Det var så kul att ha dig här!

  Liker

  • Ingrid

   Det var veldig gøy å være på besøk. Neste gang er dere hjertelig velkomne til oss på Elvebakken.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: