Litteratur

Januar

Skolebibliotekarens pangstart på det nye leseåret

Januar markerer starten på et nytt leseår. Hvert år noterer jeg ned alle bøkene jeg leser. På den måten holder jeg god oversikt over hvilke bøker jeg har lest, hvilke sjangre som er representert, og jeg kan se tendenser i mitt eget lesemønster fra år til år. Mens mange elever og kollegaer sier at de leser mest i feriene, er det for min del i hverdagen jeg rekker å lese mest. Januar har vært en måned full av hverdager – og mange bøker. I år har jeg en intensjon om å dele flere av leseopplevelsene mine her på Et rom med innsikt. Her følger en oppsummering av månedens leseopplevelser.

I januar har jeg lest elleve bøker; én sakprosabok, én roman på papir, to romaner på lydbok, tre diktsamlinger og fire tegneserier. (Titlene finner du nederst på denne siden.)

Jeg startet leseåret 2023 med den norske tegneserien Blokk til blokk. Boka er basert på teateroppsetningen med samme navn, som har vært spilt på Det norske teatret siden 2018. Blokk til blokk er historien om Don Martin, Fela og Castro. Den handler om oppvekst på Oslos østkant, om hip-hop, stolthet og utenforskap. Boka forteller om røffe oppvekstvillkår, men med varme, humor, håp og omtanke for fremtidige generasjoner. Disse gutta ønsker at barna som vokser opp i dag, skal få en tryggere og bedre oppvekst enn de selv hadde. Denne tematikken har opptatt meg en del i det siste.

Derfor er jeg glad for at jeg endelig fikk lest Zeshan Shakars fabelaktige tredje roman, De kaller meg ulven. Jeg har lest alle romanene hans med glede, men De kaller meg ulven er stilsikker og enda mer litterær enn de foregående bøkene. Den røde tråden i forfatterskapet kommer tydelig frem; klassereise og hvordan det er å vokse opp som barn av arbeidsinnvandrerne som kom fra Pakistan på 1970-tallet.

Månedens utvalgte lydbøker har vært Jeg føler meg uvel av Ole Robert Sunde og Team Tuva av Marit Eikemo. Ole Robert Sundes bok er oppfølgeren til romanen Penelope er syk, og bok nummer to i en trilogi med sykdom og død som omdreiningspunkt. I denne boka reiser han blant annet til mine hjemtrakter, Kongsvinger, og videre til Kirkenær for å besøke sin datter. Romanen utspiller seg etter konas død og beskriver forfatterens sorgprosess. Sundes mange tankesprang og referanser til kjente verk i litteraturhistorien er interessant lesning. Gjennom å knytte egne erfaringer til både Dantes Guddommelige komedie og myten om Orfeus og Evrydike, forsøker han å finne holdepunkter i livet.

Da jeg var ferdig med å høre om Sundes sorg, trengte jeg imidlertid noe litt mer underholdende. Marit Eikemos bøker er alltid underholdende, samtidig som de retter et skarpt blikk mot den tida vi lever i. Boka ble lest av min favoritt-oppleser Anderz Eide. Han er helt suveren, og har nærmest blitt å regne som hus-oppleser for Samlaget. Jeg kommer for alltid til å huske hans opplesninger av Septologien av Fosse og Når landet mørknar av Kvæven.

I 2023 har jeg en intensjon om å lese flere tegneserier. Når jeg er innom Deichman (folkebiblioteket i Oslo) pleier jeg å plukke med meg bøker som vi ikke har i skolebiblioteket, for å sjekke ut om det er noe vi burde kjøpe inn til vår egen samling. Da jeg var innom i midten av måneden fant jeg en biografisk tegneserie om den amerikanske kunstneren Georgia O’Keeffe. Den passer flott for Kunst, design og arkitektur-elevene våre. Biografiske tegneserier om kunstnere er ofte interessante fordi de forsøker å få fram stilen til kunstneren samtidig som de formidler kunstnerens liv og levnet.

Til slutt har jeg alltid et mål om å lese mer lyrikk. I januar har jeg lest alle diktsamlingene til forfatteren Atle Håland. Interessen for forfatterskapet hans ble vakt da jeg leste romanen Gro igjen før jul. Hålands roman skrev jeg om tidligere denne måneden. Jeg synes det er morsomt og spennende å lese et forfatterskap i utvikling. Hålands bøker handler om homofili, identitet, om å bli voksen og om relasjoner.

Januar ble en pangstart for leselysten dette året. Hvis det fortsetter sånn, kommer 2023 til å bli et fabelaktig leseår!

Bøker jeg har lest i januar 2023

Skjønnlitteratur og sakprosa

  • Håland, A. (2018) Jeg reiser. Oslo: Flamme forlag
  • Håland, A. (2016) Vannfall. Oslo: Flamme forlag
  • Håland, A. (2015) Han. Oslo: Flamme forlag
  • Shakar, Z. (2022) De kaller meg ulven. Oslo: Gyldendal
  • Eikemo, M. (2022) Team Tuva. Oslo: Samlaget (lydbok)
  • Sunde, O.R. (2019) Jeg føler meg uvel – En roman om døden. Oslo: Gyldendal (lydbok)
  • Ellefsen, B. (2022) Det som går tapt Naturen som forsvinner og litteraturen som forteller om den. Oslo: Cappelen Damm

Tegneserier

  • Herreros, M. (2022) Georgia O’Keeffe. London: Self Made Hero
  • Van Sciver, N. (2018) One Dirty Tree. Minneapolis: Uncivilized books
  • Stein, L. (2020) I know you Rider – a memoir. Montreal: Drawn & Quarterly
  • Castro, J. (2022) Blokk til blokk. Oslo: Cappelen Damm

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “Januar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: