Informasjonskompetanse Samarbeid

Holberguken i Bergen

Elvebakken-elev til topps i Holbergprisen i skolen

Elvebakken-elev Elise Harwiss vant i år Holbergprisen i skolen. I den forbindelse ble faglærerne Knut Erik Aarvold og Heidi Ree, forskerkontakt Håvard Aaslund og jeg invitert til Bergen sammen med Elise, til storslått feiring under Holberguken 2022.

Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse for elever i den videregående skolen. Hensikten med prisen er å vekke skoleelevers engasjement for forskning innenfor humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Hvert år får tjue skoler mulighet til å delta, og Elvebakken har vært med i konkurransen flere ganger tidligere. Å jobbe med faglig fordypning slik Holbergprisen i skolen legger til rette for, gir elevene dybdelæring. Skolebiblioteket har de siste tre årene samarbeidet tett med faglærerne i programfagene sosialkunnskap og sosiologi og sosialantropologi om å legge til rette for en best mulig forskningsprosess. Skolebiblioteket hjelper elevene blant annet med å komme i gang, søke etter relevant faglitteratur, og med å veilede dem i skriveprosessen. Prisutdelingen foregår samme uke som utdelingen av Holbergprisen og Nils Klim-prisen, og det var duket for et faglig spennende program for alle deltakerne på Holberguken.

Elise leverte forskningsrapporten Pårørendes rolle i heroinassistert behandling. Hun ønsket å forske på rusmiddelavhengige pasienter uten å skrive om kriminalitet eller psykiatri, og fant ut at hun ville undersøke hvilken rolle pårørende har i det nye behandlingstilbudet HAB. Rapporten viser at det er diskrepans mellom ambisjoner og realiteter i ivaretagelse av de pårørende til noen av de sykeste rusmiddelavhengige pasientene i landet. Fagjuryen lot seg imponere over et glimrende forskningsarbeid og skriver i sin uttalelse: «Rapporten er et betydelig bidrag for å synliggjøre en ofte oversett gruppe, og holder gjennomgående svært høy kvalitet. Harwiss viser hvordan det å løfte pårørendeperspektiver kan forbedre både deres situasjon og utgjøre et potensial for å bedre de rusavhengiges sosiale nettverk.»

Fra venstre: forskerkontakt Håvard Aaslund (OsloMet), faglærer Knut Erik Aarvold, prisvinner Elise Harwiss, faglærer Heidi Ree, skolebibliotekar Ingrid Svennevig Hagen under prisutdelingen på KODE 1 i Bergen. (foto: Thor Brødreskift/UiB)

Onsdag 8. juni ble det arrangert fagdag for Holbergprisen i skolen. De tre elev-finalistene, lærerprisvinneren, lærere, forskerkontakter og representanter for Holbergprisen i skolen møttes til faglig påfyll og for å diskutere arbeidet med de ulike forskningsprosjektene til prisvinnerne. Det var svært givende og lærerikt å dele erfaringer etter et så langvarig prosjekt. Birger Berge og Hilde Omdalsmoen Fidje fra sekretariatet for Holbergprisen i skolen sørger alltid for strålende program og at alle deltakere føler seg ivaretatt. Prisvinnerne holdt hver sin presentasjon på 20 minutter, hvor de la fram hva de hadde forsket på, hvordan de hadde gått fram, og hvilke funn de hadde gjort. Deretter fikk de spørsmål fra salen og velfortjent applaus.

Årets Nils Klim-prisvinner, den finske teologen Elisa Uusimäki, besøkte oss på fagdagen. Hun holdt et foredrag om sin veg inn i akademia. Hun ble tildelt prisen for «hennes betydelige forskningsbidrag innen studier av den antikke jødedoms litteratur og kultur» (Holbergprisen, 2022).

Uusimäkis viktigste råd til de unge forskerspirene i salen var at nysgjerrighet og vitebegjær er helt grunnleggende for å lykkes. Ikke minst oppfordret hun elevene til å lese alle slags tekster. Undertegnede nikket anerkjennende, og jeg tenkte at nettopp dette jobber jeg med hver eneste dag – å vekke elevenes nysgjerrighet og utfordre dem til å lese tekster de ikke visste at de ville like.

0 kommentarer på “Holberguken i Bergen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: