Podkast Skolebibliotek Ukategorisert

Mine «fiffiga kompisar»

Klara Önnerfält og Lotta Davidson-Bask deler sine erfaringer fra skolebibliotekpodkasten "Flödet" i ny bok.

En ettermiddag i slutten av desember kom jeg hjem til en hyggelig overraskelse i postkassa – et leseeksemplar av Klaras och Lottas skolbibliotek –ideer och förslag från Flödet, fra svenske BTJ-förlag. Ivrig og glad bladde jeg opp på en tilfeldig side i boka og brøt umiddelbart ut i latter – kapittel 6 handler om samlingen i skolebiblioteket og har undertittelen Smyggallring under lov – skolbibliotekariens mörka hemlighet. Min kollega og jeg hadde nemlig brukt hele arbeidsdagen på å gå systematisk gjennom bokhyllene for å kassere faglitteratur. Siden skolen hadde stengt sin ordinære virksomhet og gått over til hjemmeskole de siste dagene før jul, benyttet vi sjansen til å «smyggallra», eller kassere bøker i smug. En nødvendig oppgave som alle skolebibliotekarer passer på å gjøre når elever og lærere ikke er til stede, siden det å kvitte seg med bøker setter følelsene i sving hos lånerne våre.

De to erfarne skolebibliotekarene Klara Önnerfält og Lotta Davidson-Bask, står bak skolebibliotekpodkasten Flödet. Gjennom diskusjoner og meningsbryting med ulike gjester i studio i podkasten, har de satt ord på utfordringer alle skolebibliotekarer kan kjenne seg igjen i. Nå har de samlet sine beste ideer og erfaringer i bokform. Klara og Lotta innleder boka med å si at de vil være leserens «fiffiga kompis»: «En fiffig kompis är en kamrat som kan lite mer än du och som du kan vända dig till för att få hjälp framåt.» (Önnerfält & Davidson-Bask, 2021, s. 10) Boka egner seg både for nyutdannede skolebibliotekarer og for oss som har jobbet en stund – hvilken skolebibliotekar vil vel ikke være venn med disse to?

Boka er delt inn i 14 kapitler. Hvert kapittel har én hovedtittel, og én undertittel som er formulert som et spørsmål. På den måten kommer utfordringene skolebibliotekarer står overfor, til uttrykk gjennom de humoristiske undertitlene, for eksempel kapittel 5, «Lokalen eller Går det inte lika bra med böcker i korridoren?». Alle kapitlene henviser til ulike episoder av podkasten der disse temaene har blitt diskutert, slik at man kan gå inn og høre på dem dersom man ikke har hørt dem allerede.

Jeg har lyttet med glede til Flödet, og latt meg inspirere av Klara og Lottas samarbeid og prosjekter, gjennom flere år. Noe av det jeg setter pris på hos mine svenske kolleger, er at de snakker med en selvfølgelighet om skolebibliotekarens rolle i skolen. Med solid faglig trygghet og tyngde gir de eksempler på hvordan man som skolebibliotekar kan gjøre en forskjell og hjelpe elevene i deres læringsarbeid og måloppnåelse, og hvordan man kan jobbe pedagogisk og utviklingsrettet. Den samme faglige tryggheten skinner igjennom og inspirerer også i denne boka.

Leseeksemplar mottatt fra BTJ Förlag.

Önnerfält, K. & Davidson-Bask, L. (2021) Klaras och Lottas skolbibliotek –ideer och förslag från Flödet. Lund: BTJ Förlag

Flödet podden kan du høre her:

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

5 kommentarer på “Mine «fiffiga kompisar»

 1. Berit Fikse

  Den skal sjekkes ut. Takk for gode tips🥰

  Liker

  • Ingrid

   Jeg leser flere gode bøker om skolebibliotek for tiden. Jeg håper jeg får tid til å anbefale flere av dem etter hvert. Hilsen Ingrid

   Liker

 2. Lotta DB

  Så fint att läsa vad du skriver om vår bok, tack! Särskilt gott är det att läsa att du uppfattar vår humor. Precis så önskade vi att den skulle tas emot, en lagom blandning av allvar och skämt. Tack!

  Liker

  • Ingrid

   Jeg kjenner meg godt igjen i deres kreativitet og formidlingsglede. Håper at boka får mange lesere, også her i Norge! Hilsen Ingrid

   Liker

 3. Hans-Petter Storemyr

  Skal sjekke ut boka.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: