Litteraturformidling

Forundringspakke fra skolebiblioteket – en slags bokklubb

Hvordan vekke elevenes nysgjerrighet for hele boksamlingen i skolebiblioteket?

Den første skoleuka er over, og jeg har allerede rukket å sette i gang et helt nytt litteraturformidlingsprosjekt – nå kan elevene bestille forundringspakker fra skolebiblioteket. Jeg har lenge gått og sett på hylla med faglitteratur og sakprosa og lurt på hvordan vi kan få elevene til å oppdage alle de spennende bøkene vi har i samlingen, ikke bare skjønnlitteraturen.

Så kom jeg på at jeg kunne lage forundringspakker – alle liker å få pakker! Men hvordan skulle jeg få med meg elevene på prosjektet? Jeg forhørte meg med noen av elevene som pleier å være i biblioteket og lanserte ideen min for dem. De ble umiddelbart begeistret, og jeg satte i gang med å utvikle ideen min.

Oppfordringen min lød som følger «La deg overraske av utvalget i skolebibliotekets samling! Skolebibliotekar Ingrid Svennevig Hagen plukker ut tre bøker til deg i en forundringspakke, basert på noen få stikkord om dine interesser. Forundringspakken kan bestilles når som helst, men hentes på fredag samme uke!» Jeg liker å gjøre noe spesielt for elevene på fredagene, og planen min er at elevene framover skal kunne fylle ut skjemaet i løpet av uka og så komme og hente pakken i biblioteket på fredag. I fjor delte jeg ut Love Hearts til alle som kom til biblioteket på fredager

Jeg laget et spørreskjema i Forms for elever og ansatte ved skolen som jeg distribuerte i Teams. Der spurte jeg hvilke programfag de har valgt i år, hvilke andre fag de er opptatt av og øvrige interesser. Og så føyde jeg til et par tøysespørsmål: Hund eller katt? Dag eller natt?

Svarene strømmet inn og det var stor interesse for opplegget. Jeg fikk det riktig travelt og satte sammen tjue pakker med tre bøker, håndplukket ut fra de opplysningene som elevene oppga i spørreskjemaet. I utvalget har jeg lagt vekt på å gi dem tre forskjellige bøker som kan inspirere, pirre nysgjerrigheten deres og overraske dem. Det ble noen fantastiske bokpakker hvor jeg fikk lånt ut mange skatter fra bibliotekets samling.

Og så må man ikke glemme det lille ekstra: Et eget bokmerke, en kjærlighet på pinne og sløyfebånd! Nå er jeg spent på hvordan neste uke blir og om flere vil la seg overraske av mine forundringspakker utover høsten!

1 kommentar på “Forundringspakke fra skolebiblioteket – en slags bokklubb

  1. Tilbaketråkk: Forundringspakke fra skolebiblioteket – et vellykket formidlingsprosjekt – Et rom med innsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: