Samarbeid Ukategorisert

Holbergprisen i skolen

Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse for elever i videregående skole. Elvebakken deltar som én av 20 skoler i årets konkurranse. Skolebiblioteket er involvert i arbeidet for første gang.

Lærer Heidi Ree har invitert meg til å være med på planleggingen og gjennomføringen av Holbergprisen i skolen på Elvebakken vgs

I forrige uke deltok jeg, sammen med min kollega lærer Heidi Ree, på fagseminar for Holbergprisen i skolen. Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse for skoleelever i videregående skole innenfor humaniora, samfunnsfag, juss og teologi.

Elvebakken videregående skole er én av 20 videregående skoler som er plukket ut til å delta i årets konkurranse. Vi deltar med 90 elever i fagene samfunnsgeografi, sosiologi og sosialantropologi. Innen 1.april neste år skal elevene fordype seg i ulike forskningsprosjekter. Skolen har deltatt og vunnet prisen tidligere, men dette er første gang skolebiblioteket er aktivt involvert i arbeidet.

Fagseminaret bød på interessante foredrag med dyktige forelesere. Den første dagen handlet om forskningsetikk. Vidar Enebakk fra Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH) redegjorde for forskningsetiske utfordringer, og ga oss gode råd for hvordan vi bør veilede elevene med hensyn til forskningsetikk. Vi ble plassert i grupper og fikk forskjellige caser vi skulle løse. Den andre dagen presenterte religionsviter Marie von der Lippe ulike forskningsmetoder. Hun redegjorde for utfordringer knyttet til metodevalg og snakket også om forskningsetiske dilemmaer. Professor Eirik Vassenden holdt et spennende foredrag om virkelighetslitteratur. Han snakket blant annet om de etiske og metodiske komplikasjoner ved selvfremstilling i litteraturen. Til slutt delte fjorårets vinnere av lærerprisen sine erfaringer fra Blindern videregående skole.

Seminaret samlet deltakere fra hele landet til to dager i Bergen. Og til min store glede møtte jeg to skolebibliotekarkolleger, Åsne Hestnes og Eva Mostraum. Det er gledelig at Holbergprisen i skolen har oppfordret skolene til å inkludere skolebibliotekaren i planleggingen og gjennomføringen av forskningsprosjektene. For dette er jo en gavepakke til oss skolebibliotekarer: Her kan vi hjelpe lærere og elever med å søke etter relevant informasjon, og vi kan hjelpe til med kildebruk og veiledning i skriveprosessen. Jeg ser fram til å samarbeide tett med lærere og elever over tid og håper at vi får til en spennende prosess. Jeg setter virkelig pris på at lærerne mine har invitert skolebiblioteket med på prosjektet, og jeg oppfordret alle lærere jeg møtte på seminaret til å invitere med seg sine skolebibliotekarer.

Tre bibliotekarer deltok på seminaret: Åsne Hestnes (Nadderud vgs), Ingrid Svennevig Hagen (Elvebakken vgs) og Eva Mostraum (Bergen katedralskole)

I januar skal vi ha en student hos oss fra bibliotekarutdanningen på OsloMet. Jeg håper at Holbergprisen i skolen blir et godt eksempel på at samarbeid mellom lærer og skolebibliotekar kan være med på å løfte elevenes læring, slik at også studenten vår får lyst til å begynne å jobbe i skolebibliotek etter endt utdanning.

3 kommentarer på “Holbergprisen i skolen

 1. Astrid Olaug Søgnen

  Så spennende; nå begynner det å swinge!
  Er det Oslo M som har vært så fremsynt at de sender en praksisstudent t dere?
  Hilsen, Astrid s
  Sendt fra min iPhone

  Liker

  • Ingrid

   Ja, vi får faktisk to studenter i januar (fikk jeg nettopp vite). Målet mitt er at de skal bli skikkelig gira på å jobbe i skolebibliotek når de er ferdige på OsloMet!

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Skolebibliotekaren som aktiv samarbeidspartner i fagfornyelsen – Et rom med innsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: