Litteraturformidling Ukategorisert

Sjangerskolen

Sjangerskolen er en serie digitale nettkurs for bibliotekansatte, som bruker lesersørvis som metode. Jeg skal snakke om tegneserier.

Hvert år er det noen elever som lurer på om jeg har lest alle bøkene i biblioteket. Da svarer jeg naturligvis: «Ja, så klart, det er jo jobben min», med glimt i øyet og et skjevt smil. Jeg leser mye hvert år, men alle bøkene i biblioteket rekker jeg tross alt ikke å lese. Derfor er det lurt for oss som jobber i bibliotek å lære seg noen triks for å anbefale bøker man ikke har lest, men som lånerne kan ha glede av.

Lesersørvis er en metode for å drive aktiv litteraturformidling i bibliotek. Jeg har hørt om denne metoden i lang tid, uten at jeg egentlig har satt meg inn i hvordan man kan bruke den, før nå. Lesersørvis-håndboka kan lastes ned digitalt her. Da jeg oppdaget at dette er en metode jeg langt på vei bruker i én-til -én-veiledning i biblioteket allerede, ble jeg glad. Jeg er opptatt av å finne riktig bok til riktig leser, og for å få til det er det viktig å undersøke hva eleven er interessert i. Noen liker å lese, andre synes det er et ork, og midt oppi dette skal man helst komme fram til en bok som passer. Det er både utfordrende og gøy – særlig når eleven får en god leseopplevelse.

Sjangerskolen er en serie digitale kurs for bibliotekansatte, som bruker lesersørvis som metode. I morgen skal jeg være med på innspillingen av en inspirasjonssamtale til Sjangerskolen, i regi av Vanja Øyrås og Drifa Gudmundsdottir ved Akershus Fylkesbibliotek. Den skal handle om tegneserier. Jeg gleder meg!

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “Sjangerskolen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: