Foredrag Litteraturformidling Skolebibliotek Ukategorisert

Jeg vælger mig April

Fagforumsmøte for skolebibliotekarer i Oslo på Elvebakken vgs., foredrag i Skien, møte om skolebibliotek med Utdanningsetaten, litteraturformidling i fem forskjellige klasser og påskeverksted. April har vært en begivenhetsrik og svært travel måned da alt skulle skje – omtrent samtidig.

Fagforumsmøte for skolebibliotekarer i Oslo på Elvebakken vgs., foredrag i Skien, møte om skolebibliotek med Utdanningsetaten, litteraturformidling i fem forskjellige klasser og påskeverksted. April har vært en begivenhetsrik og svært travel måned da alt skulle skje – omtrent samtidig.

I begynnelsen av måneden samlet alle skolebibliotekarene i videregående skole i Oslo seg hos oss på Elvebakken vgs. Vi har flere møter i året og denne gangen var det ekstra hyggelig å kunne invitere til møte sammen med min kollega Miriam Kim Johannessen. Selv om det er stor konkurranse i Osloskolen er jeg veldig glad for at skolebibliotekarene har et faglig fellesskap og at vi samarbeider med hverandre.

Utdanningsetaten i Oslo ved Solveig Sigstad og Hilde Gran inviterte meg og fire andre bibliotekarer fra både grunnskolen og den videregående skolen, til et møte om skolebibliotek i Oslo. Det er dessverre slik at det er veldig ulike tilbud til elever i hovedstaden, men det har Utdanningsetaten tenkt å gjøre noe med, og jeg er veldig glad for at jeg får være med på dette utviklingsarbeidet.

Kollega Elisabeth Walsøe Wøhni fra Fyrstikkalleen skole F21 og jeg utenfor Utdanningsetatens kontorer på Helsfyr i Oslo

Tidligere i vinter ble jeg invitert av Telemark Fylkesbibliotek, til å holde foredrag for skolebibliotekarer fra hele fylket på Skien videregående skole. De hadde lest at jeg holdt foredrag i Tromsø i januar, og lurte på om jeg kunne holde foredraget mitt Våg å ta plass – om samarbeid mellom lærer og skolebibliotekar for dem den 11. april. Det takket jeg naturligvis ja til. Jeg synes det er svært hyggelig å bli spurt, og det er gøy å dele tanker og gode prosjekter med andre. Dessuten var det en hyggelig bonus at Siv Marit Ersdal fra Drammen videregående skole også var invitert som foredragsholder. Hun presenterte Kildeprosjektet som de har i samarbeid med naturfagslærerne på vg1. Siv Marit og jeg har kjent hverandre i mange år, og hun er en dyktig, positiv og engasjert skolebibliotekarkollega. Det gjorde at togturen tur–retur Skien også ga rom for faglig påfyll.

Siv Marit Ersdal (t.h) og jeg fortsatte den faglige praten på toget hjem fra Skien

Skien videregående skole er helt ny skole som åpnet høsten 2018, da to skoler ble slått sammen til én. Skolebibliotekar Tina Alvestad viste oss rundt og fortalte om utfordringer med sammenslåing av to skolekulturer og om prosjekter hun har satt i gang det første halvåret.

Vi fikk dessuten høre bibliotekarene Oxana Qvam og Ingunn Hellingsrud fra Horten videregående skole presentere det ambisiøse og veletablerte leseprosjektet som de har ansvar for på sin skole. Der settes det av tid til lesing i alle klasser på vg1 hver dag i åtte uker. Horten videregående skole skal også slå sammen to avdelinger i én helt ny skole, og jeg håper jeg kan få besøke dem når de åpner dørene høsten 2019.

Dagen før påske var det svært travelt i skolebiblioteket. Jeg hadde tre forskjellige klasser innom for å låne bøker før ferien. Jeg leste et utdrag fra tre ulike bøker og hadde plukket ut et utvalg av de nyeste bøkene vi har fått inn i skolebiblioteket. Det store langbordet hos oss innbyr til samtaler og er et fint utstillingsbord når jeg vil samle en hel klasse til bokprat.

Som Bjørnson velger jeg meg april. Det volder litt rabalder å bytte jobb, og det er vemodig å holde foredrag om et samarbeidsprosjekt som har betydd så mye for meg, når jeg nå har begynt helt fra start på et nytt sted. Selv om det føles som det stormer når man har mange jern i ilden, så tenker jeg at litt rabalder er greit for det er så mye jeg gjerne vil. Så må jeg heller følge mine egne råd og våge å ta plass, og jobbe systematisk for å få til gode samarbeid også her. På tampen av en hektisk aprilmåned ser jeg nå fram til mai, du skjønne milde.

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “Jeg vælger mig April

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: