Samarbeid Tegneserier Ukategorisert

Lærer+bibliotekar=sant

Temauke om tegneserier

Noe av de viktigste vi som jobber i skolebibliotek kan gjøre er å inngå små og store partnerskap med lærere, for å synliggjøre at skolebiblioteket er aktuelt i alle fag og for alle elevene ved skolen. Derfor er jeg glad for at jeg har fått i gang flere små, men interessante samarbeidsprosjekter den første tiden min i ny jobb. Slike prosjekter er en gyllen mulighet til å bli bedre kjent med lærerne og elevene, og en fin anledning til å vise dem hva skolebiblioteket har å tilby. For å vekke elevenes leselyst og nysgjerrighet er det viktig å tilby en aktuell, variert og interessant boksamling, som tilbyr noe for alle elever innenfor de fagene som skolen underviser i. Vi har derfor begynt en oppgradering av den fysiske boksamlingen; vi vil lage en samling som skal vekke elevenes nysgjerrighet, bidra til økt leselyst og som gir dem noe mer enn læreboka! Vi har bestilt mange nye bøker, blant annet en rekke gode tegneserier både på norsk og engelsk. Det forplikter naturligvis. Vi må få elevene oppmerksomme på alle de fine, rare, morsomme, triste og spennende tegneseriene – og få dem til å lese!

Et utvalg tegneserier som viser noe av mangfoldet i samlingen.

Bok og brødskive

For å ta i bruk og formidle alle de nye bøkene våre har jeg satt i gang flere prosjekter som handler om tegneserier på forskjellige måter, i samarbeid med ulike klasser og lærere. Hele neste uke er viet til tegneseriemediet på Solli Plass. Engelskelever på elektro vg2 skal i gang med et leseprosjekt hvor de skal lese hver sin valgfrie tegneserie fra bibliotekets samling. Klassen skal legge to undervisningsøkter til Solli Plass og undervisningsopplegget er et samarbeid mellom meg og engelsklæreren. Norsk-klassene på vg1 skal begynne med sammensatte tekster neste uke og i den forbindelse har jeg invitert bokhandler Terje Thorsen fra Tronsmo bokhandel til å komme hit og ha en samtale med meg om tegneserier. Arrangementet er det første i en rekke jeg kaller Bok og brødskive fordi det handler om litteratur og fordi det er lagt til lunsjtiden og er åpent for alle elever og ansatte ved skolen.

Elever fra Interiør og utstillingsdesign og lærer
Sunniva Münster (foran t.h.) jobber med ideer til utstilling om tegneserier på læringssenteret Solli Plass.

Kreative elever

For å skape en ramme rundt temauken har jeg fått med meg lærer Sunniva Münster og klassen hennes på Interiør og utstillingsdesign vg2 til å dekorere læringssenteret. Hele klassen hadde en lang økt sammen med meg i går hvor jeg viste dem utvalget av tegneserier vi har på hylla og ga dem noen føringer for oppdraget. De brukte tiden godt og hadde mange kreative og gode ideer. I dag er de i gang med å virkeliggjøre ideene sine. Det skal bli spennende å se hvordan det blir til slutt.

På denne måten håper jeg å vise at ett prosjekt kan ta mange former og at man kan jobbe med samme tema innenfor forskjellige fag, samtidig. Ved å tilpasse opplegget til de ulike fagenes behov og lærernes planer kan vi skape gode undervisningsopplegg sammen og være en viktig medspiller i elevenes læringsprosess. Samtidig som vi støtter lærerne i deres faglige arbeid. På en stor skole som Elvebakken er det ekstra viktig å vise at læringssenteret er for alle elevene ved skolen, ved aktivt å invitere dem inn til samarbeid og undervisningsopplegg i skolebiblioteket.

1 kommentar på “Lærer+bibliotekar=sant

  1. Tilbaketråkk: Tegneserier til folket – Et rom med innsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: