Da forfatter Peder Samdal kontaktet meg tidligere i høst og lurte på om han kunne lansere den nye sakprosaboka Fotball uten grenser i skolebiblioteket på Valle Hovin vgs., sa jeg umiddelbart ja! Elevene våre er absolutt i målgruppa for denne nye utgivelsen om fotballens rolle i verden.
Samdal har tidligere skrevet Mario Balotelli forklarer Europa. En bok som ifølge Libretto forlag viste hvordan «fotballen er blitt et bilde på det nye Europa og et viktig verktøy for integrering». I sin nye bok Fotball uten grenser tar Samdal utgangspunkt i kjente fotballspillere fra forskjellige deler av verden, som Mohamed Salah fra Egypt, Son Hueng-min fra Sør-Korea og Neymar fra Brasil. Gjennom å fortelle om stedene spillerne kommer fra, hvilken familiebakgrunn de har, og om sosioøkonomiske forhold, belyser forfatteren samtidig samfunnsliv, politikk, religion og historie i forskjellige deler av verden. Ofte påvirkes fotballspillernes karriere av slike ytre faktorer:
Mens Mohamed Salah brukte sine krefter på å bli fotballproff, sto Egypt på randen av en revolusjon. Forandringer som også skulle påvirke Mohamed Salahs karriere. (Samdal, 2018, s. 11)
Mange fotballspillere engasjerer seg også utenfor banen, enten det er politisk eller humanitært. Samdal skriver godt og nyansert om pengebruk og makt i sporten. Han viser fram skyggesiden av fotballindustrien. Blant annet og nevner han korrupsjon og sexisme i FIFA og han viser til uverdig behandling av bygningsarbeidere på nye stadionanlegg, som vi har sett for eksempel i Russland og Qatar. For det er mye man kan trekke inn i en bok som handler om fotball og det er nettopp det som gjør Fotball uten grenser så god – og interesant – også for lesere som ikke er så interesserte i fotball.
Jeg vil dessuten berømme Samdal for å trekke inn de mange utfordringene kvinnelige fotballspillere står overfor. Han tilegner et av kapitlene i boka til tre representanter for «et av verdens råeste fotballag» (Samdal, 2018, s.160), det amerikanske kvinnelandslaget. Sydney Leroux Dwyer, Alex Morgan og Megan Rapinoe har alle tre markert seg med sterke politiske protester. Dwyer har ytret sin motstand mot Donald Trump, Morgan har stått opp mot kvinnediskriminering i fotballen, og Megan Rapinoe er en aktiv forkjemper for homofiles rettigheter og har også markert seg i kampen mot rasisme. Tre kvinner som sparker baller på flere områder, og som inspirerer jenter verden over.
Jeg synes likevel Samdal er best i de kapitlene hvor han byr på seg selv og skriver reisebrev fra sine mange fotballturer. Han tar oss med til Brasil under VM i 2014, til Israel på U21-EM i 2013 og til Russland rett etter terrorangrepet på t-banen i St. Petersburg i 2017. Han kommer lett i snakk med andre fotballsupportere, taxisjåfører og lokalbefolkningen. Disse møtene mellom mennesker som deler kjærligheten for fotball og som forener folk fra forskjellige land, er gode eksempler på fotballens kraft og glede. Forfatterens egne opplevelser av samhold og fellesskap med andre supportere og reisekamerater er etter min mening bokas styrke.

Denne torsdagen var det bare fotballklassen 2STE som var invitert til arrangementet i skolebiblioteket. Elevene fikk servert brus og snacks, og Ole Ivar Burås Storø fra Foreningen !les intervjuet Samdal i en fin og personlig samtale. Og for ordens skyld vil jeg påpeke at det ikke ble solgt noen bøker under dette arrangementet. Vi hadde derimot en liten tippekonkurranse der tre eksemplarer av boka ble delt ut til dem som klarte å gjette at Mathare United slo (Samdals eget lag) Ullern 9–0 under Norway Cup i 1999.
Ole Ivar Burås Storø og Peder Samdal viser fram hvert sitt eksemplar av den nye boka Fotball uten grenser
Samdal, P. (2018). Fotball uten grenser. Oslo: Cappelen Damm
0 kommentarer på “Boklansering i skolebiblioteket”