Fotball og lesing Litteraturformidling Samarbeid Skolebibliotek

Med «Fotball og leselyst» til Stockholm

Hvordan skaper du interesse for litteratur hos ungdommer som har mest lyst til å spille fotball? Dette  var utgangspunktet for foredraget «Fotball og leselyst»
– som Ole Ivar Burås Storø (Foreningen !les) og jeg holdt – på konferansen Skolbibliotek 2018 i Stockholm, tidligere denne uka. Ole og jeg har samarbeidet om mange ulike prosjekter i år, og vi var begge glade for å få muligheten til å dele våre erfaringer med skolebibliotekarer i Sverige. 

Målgruppa for foredraget var skolebibliotekarer i videregående skole. Ole fortalte om Foreningen !les og det gode arbeidet de gjør med leseaksjonen Rein tekst og Ungdommens kritikerpris. Ole har tidligere jobbet mye med formidling rettet spesielt mot idrettsungdom gjennom prosjekter som for eksempel Hat trick
litteratur, formidling og idrett. Da jeg tok kontakt med ham i fjor for å lufte ideen min om å invitere Forfatterlandslaget til kamp mot elevene på Valle Hovin vgs., vekket det en fornyet interesse hos ham for å kombinere fotball og litteraturformidling. Og dessuten markerte det starten på mange spennende samarbeidsprosjekter for oss. I foredraget for de svenske skolebibliotekarene la jeg vekt nettopp arrangementet med Forfatterlandslaget. Jeg snakket også om hvordan jeg bruker Rein tekst-antologien aktivt i formidlingen av nyere skjønnlitteratur og som et utgangspunkt for å skape leselyst hos elevene ved Valle Hovin videregående skole. 

Jeg har vært deltaker på skolebibliotekkonferansen to ganger tidligere (i 2014 og 2016) som representant for NBF Skole.  Det er en veldig spennende og interessant konferanse for alle som er opptatt av skolebibliotek. Noe av det jeg liker aller best er hvordan man deler sine praktiske erfaringer og får innblikk i hvordan andre driver skolebibliotek – både i grunnskolen og i videregående skole. Det finnes mange likheter mellom skolebibliotek i de to nabolandene. Her var det mye inspirasjon å hente og mange ideer å ta med seg hjem. Jeg ble starstruck av å høre Klara Önnerfält (Spyken gymnasium) og Lotta Davidsson-Bask (Polhemskolan), som lager skolebibliotek-podkasten Flödet.  –Anbefales for alle skolebiblioteksnerder! De holdt hver sin presentasjon for sine respektive skoler, men de har begge et brennende engasjement for skolebibliotek.

Før vi kom på talerstolen onsdag formiddag, var det Kirsi Rutanen og Emma Lindgren  som holdt et utrolig inspirerende foredrag om Bessemermodellen. De har utarbeidet en helhetlig bibliotekplan med en klar ansvarsfordeling mellom skoleledelsen, lærerne og skolebibliotekarene, med elevenes måloppnåelse i fokus.  Bessemerskolan ble i 2018 tildelt prisen Skolbibliotek i världsklass og årets bibliotek. 

Og mellom alle foredrag er det naturligvis fika og mingel. Jeg kom i snakk med Maria Lindberg som jobber på Polhemskolan i Lund. Hun hadde laget et lite skilt med bilde av boka hun leser akkurat nå. En veldig god idé som det er lett å kopiere!

«Det här läser jag nu». God idé fra skolebibliotekar Maria Lindberg ved Polhemskolan

Takk til moderator Sofia Malmberg som tipset arrangøren Teknologisk Institut om oss, slik at vi fikk muligheten til å bidra og til å delta på resten av konferansen! 

0 kommentarer på “Med «Fotball og leselyst» til Stockholm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: