Europaprosjektet Ukategorisert

Lempi av Minna Rytisalo

Lempi

Flere gode finske romaner har blitt oversatt til norsk og gitt ut på Pax forlag de siste årene. Jeg likte svært godt Katja Kettus Jordmora, og Tommi Kinnunens Der fire veier møtes. Forventningene mine til debutromanen Lempi var derfor høye. Handlingen er også i denne romanen lagt til andre verdenskrig. Hovedpersonen, som tittelen har hentet navnet fra, er en ung kvinne av handelsslekt som gifter seg med bonden Viljami. Hun flytter inn på gården Pursuoja samtidig med hushjelpen Elli. Men krigen innhenter det nyforelskede paret Viljami og Lempi i deres fredelige lille hjørne av verden. Når Viljami blir kalt ut i krigstjeneste og blir nødt til å forlate sin gravide kone, forandres alt. Og når han omsider returnerer, traumatisert av krigens redsler, er Lempi borte.

Romanen er tredelt, og historien om Lempi fortelles gjennom tre førstepersonfortellere som alle sto henne nær; ektemannen Viljami, tjenestejenta Elli og tvillingsøsteren Sisko.

For ektemannen Viljami var Lempi den store kjærligheten. I denne delen av romanen likte jeg svært godt hvordan naturen, årstidenes syklus og de helt nære observasjonene av omgivelsene knyttes tett opp til deres personlige kjærlighetshistorie.

Jeg tenker på døgnfluene og hvordan de fløy opp og ned, de var godt synlige i skinnet fra kveldssola, hver i sin egen bane, en meter opp, og så ned igjen. Opp og ned, og lyset hadde dreid og sto mellom stranden og fjøset, i badstua var det fyrt opp, fingrene luktet røyk, en maursti i gresset, sommeren på sitt høyeste, og livet også, men det visste vi ikke. (Rytisalo, 2018, s.19)

Forholdet deres var kort og intenst som eksemplet over illustrerer. Viljami er født og oppvokst på gården ved innsjøen og kjenner hver lille krok av skogen. Likevel er det svært rørende hvordan han ydmykt forsøker å leve seg inn i Lempis situasjon som innflytter, hvordan han prøver å se på sine vante omgivelser med et nytt blikk. Vi får inntrykk av at Lempi har ofret mye ved å gifte seg med Viljami: Hun har levd et komfortabelt liv i byen, mens hverdagen på landet krever mye arbeid og slit. Viljami anerkjenner at hun gjør så godt hun kan, og han er takknemlig for at hun vil ha ham.

Bildet av den arbeidsomme matmora på Pursuoja får seg en real knekk  i møte med den sjalu hushjelpen Elli:

Aller verst var det å se hvordan Viljami tilba deg, selv om du var lat og giddeløs og gjerne ville bli oppvartet. (Rytisalo, 2018, s. 99)

Hun er slett ikke imponert over arbeidet til Lempi, og i hennes historie får vi inntrykk av at det er Elli som gjør alt arbeidet og at byjenta bare sitter og ser lengtende ut av vinduet hele dagen. For mens Lempi har giftet seg nedover på den sosiale rangstigen, har Elli hatt et håp om at Viljami skulle velge henne først, slik at hun kunne komme seg opp og fram.

I den tredje og siste delen av romanen får vi innblikk i barndommen til tvillingene Sisko og Lempi, om oppdragelse og rollefordeling i familien. Hva skjedde egentlig før Lempi giftet seg med Viljami? Siskos historie er også svært dramatisk. Til tross for farens formaninger blir hun sammen med en tysk soldat. Deretter inngår de to søstrene et veddemål om at Lempi skal gifte seg med den neste mannen som kommer inn døra i farens butikk. Et veddemål er altså den utløsende faktoren for at Lempi inngår ekteskap med Viljami.

Lempi er en god og velkomponert debutroman. Tredelingen av romanen er et fint fortellergrep. Diskrepansen mellom de ulike delene er stor. Likevel er det de tre forskjellige beskrivelsene av Lempi som skaper et troverdig bilde av en sammensatt person, og som gjør historien om henne interessant.

Rytisalo, M. (2018). Lempi, Oslo: Pax (Oversatt fra finsk av Turid Farbregd)

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “Lempi av Minna Rytisalo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: