Fotball og lesing

Fotball, forelskelse, foreldre – og en pussig skolebibliotekar

Booked

Kwame Alexanders roman Booked handler om fotball, men den skiller seg fra andre fotballromaner på ett viktig punkt: Den er skrevet på vers! Et uvanlig litterært grep i en ungdomsroman, men det korte formatet og rytmen i språket er fengende og får leserne til å henge med. Alexander har skrevet flere bøker i samme stil, som for eksempel basketballromanen Crossover og musikkromanen Solo. 

Vi møter tolv år gamle Nicholas Hall, hvis store lidenskap er fotball. Han og bestevennen Coby lever og ånder for fotballen. De gleder seg til å delta i the Dallas Cup, en amerikansk fotballcup for ungdom. Men livet består av plikter også, og Nick kan ikke bare gjøre som han lyster. Foreldrene til Nick er i ferd med å ta ut skilsmisse og forholdene på hjemmebane er ikke harmoniske. Moren er hesteinteressert og har fått en jobb som innebærer at hun må flytte ut på landet. Foreldrene stiller krav til sønnen på hver sin måte. Moren maser om at han må rydde og gjøre lekser. Faren på sin side er språkforsker og besatt av ord. Hans høyeste ønske er at sønnen skal bli like interessert i språk som ham selv. Han tvinger derfor Nick til å lese ordboka han har skrevet og til å pugge alle de avanserte fremmedordene fra A til Z. Det har naturligvis helt motsatt effekt  på sønnen, som har blitt lei av bøker og ord, men det har også gjort ham til en kunnskapsrik og velartikulert ung mann.

Lesing, bøker og skolearbeid flettes altså sammen med den øvrige tematikken i Booked, noe også tittelen bærer bud om. Her kommer den eksentriske skolebibliotekaren Mr. MacDonald inn. For mens farens lesing er knyttet til tvang og noe Nick helst vil slippe, representerer skolebibliotekaren en helt annen type lesing.  Stilen til denne bibliotekaren er alt annet enn den  stereotypiske bibliotekaren man ofte møter i populærkulturen: den hysjende, middelaldrende (kvinnelige) bibliotekaren med briller på nesa og knute i nakken. «The Mac/ is a corny-joke-cracking, / seven-foot / bowling fanatic / with a reddish mohawk / who wears funny t-shirts / and high-top Converse sneakers.» (Alexander, 2016, s. 46) The Mac er en ordsmed som alltid har et mangetydig svar på lur. Han får elevene til å tenke selv, han ser elevene og kommer dem i møte. Nerdete t-skjorter med ironiske bok-relaterte vitser på, er ett av varemerkene hans. Han er en herlig, innpåsliten bok-pusher. Gjennom lesesirkelen Nerds and Words viser han elevene veien inn i skjønnlitteraturen og gleden ved å dele en god leseopplevelse. Ei av jentene i lesesirkelen til The Mac er April. Og en av nøklene for å bli bedre kjent med henne er gjennom å lese bøker. Dermed er det hverken faren eller skolebibliotekaren som egentlig får Nick til å lese, men hans hjertes utkårede.

Tilsammen utgjør alle disse elementene (forelskelse, foreldre og fotball) et interessant plot, i en tekst der språk og innhold flettes sammen på en gjennomført måte. Kwame Alexander blander ulike lyriske sjangre som frie vers, haiku og  blackoutpoesi som til slutt former en narrativ tekst, en roman.

Alexander, K. (2016): Booked, London: Andersen Press

 

 

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “Fotball, forelskelse, foreldre – og en pussig skolebibliotekar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: