The Damned UtdDavid Peace er en av forfatterne som fort dukker opp når man vil orientere seg i fotball-litteraturen. Peace har skrevet flere gode romaner om fotball, men mitt valg falt på den biografiske romanen The Damned Utd fra 2006. Jeg har den siste uka hørt historien om den eksentriske treneren Brian Clough på lydbok.

Fotball er en sport full av drama. Det er tøff konkurranse om å være best på alle nivåer – både blant fotballspillere, fotballklubber og på trenernivå. Dessuten påvirkes lagene av maktspill, økonomi og politikk. Alt dette gir grobunn for spennende litterære plot.

The Damned Utd  er et godt eksempel på en fotballroman som selv en uinnvidd leser som meg kan sette pris på. Boka handler om Brian Cloughs 44 dager som trener i Leeds United i 1974. Clough tok over som trener etter sin erkerival Don Revie. Ansettelsen kom som en overraskelse på de fleste, siden Clough hadde rettet krass kritikk mot både Revie og spillerne tidligere. Han startet også jobben ved demonstrativt å hogge i stykker skrivebordet til Revie med øks, og ble sparket etter kort tid. Brian Clough – eller Cloughie som han også kalles – skyr ingen midler for å nå sine mål; han skjeller ut spillere, utøver vold og banner i annenhver setning. Samtidig gir boka oss et innblikk i hva som skjer på innsiden av mannen: sårbarheten, motivasjonen og redselen for å mislykkes. Ikke dermed sagt at mannen var noen pusekatt, men jeg mener snarere at Peace greier å skape en kompleks karakter og en interessant fortelling.

Teksten veksler mellom ulike tidsplan. Romanen handler ikke bare om de 44 dagene i Leeds, men vi får også analepser til de suksessfulle tidligere årene av Cloughs karriere og hendelsene som leder fram til det turbulente året 1974.  Relasjonen mellom Clough og hans gode venn og assistent gjennom mange år Peter Taylor bidrar også til å øke dramatikken i historien.

 

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “The Damned Utd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: