Fotball og lesing

Fotballbøker

Fotball-Elevene ved Valle Hovin vgs er spesielt opptatt av fotball. Mange har nok en drøm om å bli profesjonelle fotballspillere, og de fleste trener veldig hardt og målrettet. De har dermed ikke tid til å lese bøker, sier de. Vel, den unnskyldningen går jeg ikke på. Derfor  forsøker jeg nå å sette meg inn i fotball-litteraturen for lettere å kunne anbefale gode bøker om et tema som fenger. Jeg har tenkt å presentere bøkene etterhvert som jeg leser dem, her på bloggen, og håper at flere skolebibliotekarer, lærere og elever vil ha glede av å følge med på anbefalingene mine.

Først ut er den lettleste romanserien Defenders av Tom Palmer. Trilogien består av: Killing ground, Dark arena og Pitch invasion.  Jeg har lest Killing ground. Merkelige ting skjer på Shay fotballstadion i nabolaget til unggutten Seth. Et skremmende ansikt som ligner en viking, viser seg for Seth i et flammehav, og det bygger seg opp til en  kraftig storm (Seth regnes også som stormguden i Egyptisk mytologi). Det viser seg at Seth ikke er som alle andre ungdommer – han kan se skikkelser tilbake i historien som ingen andre ser. Akkurat der hvor fotballstadion nå ligger, skjedde det en massakre i vikingtiden. Seth forstår at det er han som må stoppe spøkelsene fra fortiden, for å unngå at hendelsene skal gjenta seg. Med på laget har han sin kloke venninne Nadiya. Sammen skal de løse flere floker fra ulike historiske epoker også i de neste to bøkene i serien.

Defenders er en lettlest trilogi på engelsk om både fotball og historie. Boka handler om identitet og å finne ut hvem man er. Serien passer for elever som ønsker korte bøker med et enklelt språk og plot. Handlingen driver lesingen fort framover og Killing ground er spennende lesning. Selv om man kan argumentere for at fotball er en viktig del av oppveksten og hverdagslivet til Seth, synes jeg kanskje at fotballreferansen er litt tynn. Jeg mistenker at forfatteren har tenkt som meg, at for å nå fram til fotballspillende lesere må man skrive om noe de er opptatt av. Likevel håper jeg at elever som trenger å komme i gang med lesing i engelsk, vil like Defenders og få lyst til å lese mer.

Defenders
Engelsk lettlest-serie om fotball og historie

 

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

1 kommentar på “Fotballbøker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: