poetryweek3

I uke 9 arrangerer vi poetry week i engelskundervisningen her på Valle Hovin vgs. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom engelsklærerne og skolebiblioteket. Tanken er å få elevene interesserte i litteratur generelt og lyrikk spesielt, og vise dem hvordan poesien kan komme i mange ulike former. Alle klassene har fem timer engelsk i løpet av uka og  én time  er satt av til aktiviteter i skolebiblioteket. Jeg ønsker å aktivisere elevene på forskjellige plan. Elevene skal få leke med språket gjennom tre forskjellige oppgaver: blakcout poetry, magnetic poetry og bookspine poetry. De skal altså lage sine egne dikt gjennom uncreative writing – det vil si skape sin egen tekst ved å bruke et utvalg allerede eksisterende ord, eller ferdige tekster. Jeg håper at møtet med andres tekster skal få dem til å begynne å tenke, lese og skrive selv. Videre skal elevene bruke sine digitale ferdigheter til å dele diktene sine med resten av klassen i OneNote. Og sist men ikke minst skal vi kåre den beste Blakoutpoesien.

Aktivitetene er som følger:

Blackout poetry

Romaner
Romanene vi har brukt som utgangspunkt for blackout poetry.

Blackout poetry er en enkel og engasjerende aktivitet. Kanskje viser det seg at noen er veldig flinke til å tegne, eller at det er vanskelig å finne ord som passer sammen i riktig rekkefølge, eller at det blir en helt annen tekst enn den man hadde foran seg i utgangspunktet. Vi har kopiert sider fra flere ulike engelskspråklige romaner. Elevene skal «tusje» over de ordene som de ikke vil skal synes, slik at ordene som står igjen til sammen former et dikt. Når elevene er ferdige,skal de henge opp diktene på en snor i biblioteket. Da er de med i trekningen av en bokpremie mot slutten av uka. Premien er diktantologien The Forward book of poetry 2018som vi har fått i gave fra Tronsmo Bokhandel.

Magnetic poetry

Magnetic poetry

Etter mye leting fikk jeg omsider tak i  magnetpoesi på engelsk. Elevene skal, hver for seg eller i grupper, lage små dikt av de ordene de finner på magnetsøylen. Elevene skal deretter fotografere diktet og legge det i en felles mappe i OneNote, slik at alle kan lese hverandres dikt.

Bookspine poetry

Romaner 2
Alle engelskspråklige romaner i skolebiblioteket står til elevenes disposisjon når de skal lage bookspine poetry.

Bookspine poetry, eller bokryggpoesi, lager man ved å legge bøker oppå hverandre med boktitlene ut, slik at titlene utgjør verselinjer i et dikt. Det er en fin måte å lage ny mening av allerede eksisterende titler. En heldig konsekvens av dette er dessuten at elevene må orientere seg i hvilke titler vi faktisk har i biblioteket. Kanskje noen vil finne noe av interesse? Her skal elevene også gå sammen i grupper og fotografere diktet de lager og dele bildet med resten av klassen i OneNote.

Følg gjerne med på hva som skjer i løpet av uka. Vi legger ut bilder på Instagramprofilen til skolen @vallehovinvgs med hashtag #poetryweekvallehovin og #poetryweek.

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

5 kommentarer på “#Poetryweek

 1. Marianne

  Du er bare rå, Ingrid! 🙂 Du er dyktig til å finne på opplegg som kan brukes på biblioteket og i samarbeide med undervisningen!

  Liker

 2. Tilbaketråkk: #Poetryweek oppsummert – Et rom med innsikt

 3. Lejla Huseincehajic

  Takk for en fantastisk «Poetry Week» på skolebiblioteket Ingrid. Vi er heldige som har deg som vår bibliotekar! Morsomme og engasjerende aktiviteter. Lærerikt, inspirerende og veldig gøy. Vi gleder oss til mer 😊

  Liker

 4. Fantastisk opplegg! Et lite tips er å spare på kasserte bøker for å bruke de i blackout poetry. Funker greit å kopiere sider fra ei bok, men er kanskje enda mer gøy og bruke ei faktisk side fra ei bok. Må kanskje bare forklare at dette er ei kassert bok og at det ikke er lov å gjøre det med de andre bøkene i biblioteket.

  Liker

  • Ingrid

   Hehe, vi er et helt nytt skolebibliotek, så det er nok mange år til vi skal kassere noe som helst, men det er en god idé!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: