Europaprosjektet Ukategorisert

Alle dagers ende

Erpenbeck

Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck fanget min oppmerksomhet på sosiale medier etter nyttår og er den nyeste av bøkene jeg har lest hittil i år. På en måte fortsetter den innenfor samme tema som den forrige boken jeg leste, Esther, kanskje.  Men mens Esther, kanskje befant seg i grenselandet mellom selvbiografi og roman, er Alle dagers ende ren fiksjon.

Alle dagers ende er en godt komponert roman, strukturert rundt den navnløse, kvinnelige hovedpersonens dødsfall. Erpenbeck lar henne dø fem ganger i løpet av romanen, og i intermezzoene mellom hver ny historie presenterer hun et «men hvis». Dersom foreldrene hadde visst hva de skulle gjøre da spedbarnet plutselig sluttet å puste, eller ungjenta hadde valgt en annen vei hjem,  om den gamle damen ikke hadde falt i trappen osv., hva ville skjedd da? Så fortsetter romanen med en ny periode i hennes liv. På den måten får leseren presentert flere alternative livshistorier. Handlingen utspiller seg i Ukraina, Østerrike, Russland og Øst-Tyskland i løpet av 1900-tallet, og knyttes opp til de historiske hendelsene i et turbulent århundre. I likhet med Esther, kanskje handler også denne boka om jødeforfølgelsene i Europa, og det personlige knyttes tett sammen med det politiske. Alle dagers ende er en grenseoverskridende roman, rent fysisk: Grensene mellom ulike land i Europa forflytter seg, og personene i romanen flytter mellom ulike land. Men også i overført betydning er romanen grenseløs, gjennom å forskyve grensene for hva man godtar, hvordan man handler, hvilke valg man tar i livet – og dermed også grensene for alle dagers ende.

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

0 kommentarer på “Alle dagers ende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: