Litteraturformidling

Ingrid leser seg gjennom Europa

Europa
Utsnitt av kart fra National Geographic Norge. Foto: Ingrid Svennevig Hagen

Januar er tiden for nyttårsforsetter og jeg setter meg alltid et lesemål for det nye året. Tidligere har jeg hatt som mål å lese mer afrikansk litteratur, flere ungdomsbøker, mer engelsk, mer lyrikk osv. I 2017 leste jeg færre bøker enn året før, men målet om å lese flere norske klassikere ble innfridd. Den største overraskelsen var Amalie Skrams romaner i serien om Hellemyrsfolket, som jeg likte svært godt. Cora Sandel og Aleksander Kielland var også spennende forfattere å stifte nærmere bekjentskap med. Etter at jeg hadde lest disse tok jeg en pause fra klassikerne og leste mer samtidslitteratur. Jeg pleier alltid å lese så mange av Rein tekst-bøkene  (leselystaksjonen til Foreningen !les) jeg kan, og det ble 9 av 11 bøker i fjorårets aksjon. Begynnelser av Carl Frode Tiller var en flott leseopplevelse, ingen andre norske samtidsforfattere greier å skildre et moderne menneskes indre konflikter på en bedre måte. Hele høsten hadde jeg Paul Auster på øret, mer enn 35 timer tok opplesningen av hans murstein-roman 4321.

Leselysten min er på topp, for jeg har funnet meg et spennende leseprosjekt for 2018: Målet er å lese én skjønnlitterær utgivelse fra hvert europeiske land. De siste dagene har jeg tenkt mye på denne leseutfordringen og entusiastisk forsøkt å finne ut mer om samtidslitteraturen i Europa. (Jeg vil aller helst lese samtidslitteratur.) Og så slår det meg hvor viktig det er å utfordre seg selv til å lese litteratur av forfattere som man kanskje ikke har hørt om, eller bøker fra land man ikke vet så mye om. Da jeg begynte å søke og tenke på hva jeg vet om andre europeiske lands litteratur ble jeg oppmerksom på hvor mye av det jeg leser som faktisk er norsk, nordisk eller anglo-amerikansk. Jeg følger litt med på hva som skjer i tyskspråklig litteratur, uten på noen måte å kunne påberope meg å være en kjenner. Derfor er jeg nysgjerrig på hvor dette prosjektet vil føre meg hen. Hva skriver forfatterne om i Sveits, eller Bulgaria, Portugal eller Estland? Jeg kommer til å velge bøker jeg har lyst til å lese, som jeg kommer over på min vei. Dersom du har lesetips, må du gjerne dele dem med meg! Jeg kommer til å følge opp med blogginnlegg underveis i leseprosjektet.

Dette skal bli et helt fantastisk leseår og jeg gleder meg til å ta fatt på Europa-prosjektet mitt med en gang. Jeg har allerede bestilt to bøker fra Deichmanske bibliotek fra Polen og Ukraina. Hva er ditt lesemål for 2018?

Skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Jeg er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

2 kommentarer på “Ingrid leser seg gjennom Europa

  1. Tilbaketråkk: A for Albania – Et rom med innsikt

  2. Så inspirerende prosjekt! Jeg har ikke noe eget leseprosjekt for 2018, men det skal jeg jammen skaffe meg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: