Litteraturformidling Skolebibliotek Ukategorisert

Fotball og litteraturformidling

Hva gjør man når de fleste elevene ved skolen er opptatt av fotball og man ønsker at de skal interessere seg for lesing også? Jo, man inviterer Forfatterlandslaget til fotballkamp og forfattersamtale i skolebiblioteket!

Forfatterlandslaget

Ideen ble unnfanget da jeg skulle tenke ut gode prosjekter jeg kunne sette i gang i den nye jobben ved Valle Hovin videregående skole. Hvordan kombinere elevenes fotballinteresse med litteraturformidling? Jeg hadde hørt om Forfatterlandslaget tidligere og nevnte ideen for Ole Ivar Burås Storø i Foreningen !les, som har holdt på med litteraturformidling på fotballarenaen i prosjektet Hat trick – litteratur, formidling og fotball. Han syntes det var en glimrende idé og satte meg i forbindelse med Peder Samdal som er primus motor for Forfatterlandslaget. Jeg kontaktet Peder i høst og dermed begynte ballen å rulle.

Jeg tok straks kontakt med toppidrettslærer Bjørn Arild Levernes, som gjerne ville være med å organisere dagen. Han plukket ut elevlaget som skulle få spille kampen og sammen lagde vi et program. Ledelsen var også velvillige og bevilget midler til forfatterbesøket i skolebiblioteket etter kampen.

Meldingen om at Peder hadde klart å tromme sammen et 11-er lag skapte jubel, datoen var satt og vi hadde en plan!

 

I morges kl. 08.10 møtte 13 hutrende og utrolig sporty forfattere opp på Valle Hovin vgs. for å spille fotballkamp mot et elevlag som har valgt toppidrett valgfag! Resten av skolens elever og ansatte tok plass på tribunen. Det ble en morsom kamp der forfatterne ble utklasset, men det var god stemning både på banen og på tribunen. Etter en time ute i høstkulda var det duket for to økter med forfattersamtaler i skolebiblioteket.

Forfattersamtale
Ole Ivar Burås Storø fra Foreningen !les ledet samtalen mellom forfatterne Eirik Ingebrigtsen og Nikolaj Frobenius

Ole fra foreningen !les ledet de to samtalene. Første par ut var Peder Samdal og Audun Mortensen. Peder har skrevet sakprosaboka Mario Balotelli forklarer Europa og er glødende opptatt av fotball. Audun Mortensen er aktuell med romanen Fire dager i Berlin, og har gitt ut en rekke diktsamlinger og romaner. Elevene var lydhøre og etter en knapp time var det tid for å bytte ut panelet og tilhørerne. Lag nummer to besto av Eirik Ingebrigtsen som leste fra et prosjekt han jobber med nå, om krigen i Kosovo, og Nikolaj Frobenius som snakket om forskjeller og likheter mellom å jobbe som skjønnlitterær forfatter og filmmanusforfatter.

Alle elevene fikk være med på både fotballkampen og halvparten av klassene deltok på hver sin økt i biblioteket. Jeg håper dette arrangementet kan bidra til at elevene får opp øynene for forfatterskapene til gutta de møtte på banen spesielt og for litteratur og lesing mer generelt.

Kanskje vi kan gjøre dette til en årlig begivenhet i biblioteket, det er i alle fall et av de morsomste litteraturformidlings-prosjektene jeg har satt i gang!

 

3 kommentarer på “Fotball og litteraturformidling

  1. Tilbaketråkk: Fotball og litteratur på Intility Arena | Foreningen les

  2. ekeytesa

    GENIALT!

    Liker

  3. Tilbaketråkk: Travel høst – Et rom med innsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: